Mechanica van landcomponenten

In december 2021 startte de distributie van nieuwe individuele en mobiele werkkoffers voor alle monteurs, onderofficieren en vrijwilligers van de Landcomponent (GT23V en GT53V), inclusief het Logistiek Opleidingscentrum in Doornik. Met andere woorden, de koffers zijn bedoeld voor al onze Mec voertuigen van de Landcomponent.

De levering van de 447 werkkoffers gebeurt door aannemer CEBEO. De firma Katoen Natie in Beringen staat in voor de verdere distributie intern bij Defensie volgens de verdeelsleutel van COMOPSLAND-G4. De 4 miljard log is de eerste eenheid die in totaal 77 gevallen ontvangt. De koffers zijn geïndividualiseerd en worden ook als kit beheerd (5180-DE-021-1124). Om het beheer te vergemakkelijken, werd op elke zaak een activanummer aangebracht.

Dit dossier is tot stand gekomen onder leiding van de Equipment Manager MRSys-SUO en de inkoopafdeling MRMP-S/AD.

1 De geïndividualiseerde koffers worden als kit beheerd

1. De geïndividualiseerde gevallen worden beheerd als een kit

2 Delivery of the first work cases within the 4 Log Bn

2 – Levering van de eerste werkkoffers binnen de 4 Log Bn

Small Case
Handtools

Gereedschap is een verlengstuk van ons lichaam

Handgereedschap bestaat al sinds de prehistorie. De overgang van primitief stenen handgereedschap uit het Flintstone-tijdperk naar geavanceerd technisch gereedschap is onmisbaar voor het onderhoud van onze huidige en nieuwe wapensystemen.

VEILIGHEID

Het belang van goed handgereedschap mag niet worden verwaarloosd en de staat ervan is een belangrijke factor. Botte gereedschappen zoals scharen, frezen, zagen, schroevendraaierpunten – eigenlijk elk gereedschap in slechte staat – brengen niet alleen de veiligheid in gevaar, maar verhogen ook (soms met een factor tien) de inspanning die nodig is om ze te gebruiken.

Presentatie van de apparatuur

De werkkoffers zijn samengesteld uit zeven veilige laden en bevatten 242 handgereedschappen waaronder sleutels, verstelbare sleutels, doppen, schroevendraaiers, tangen, hamers, luchtpomp, multimeter, snijder, zaag, …

Er werd gekozen voor professionele en kwaliteitsapparatuur van het topmerk SNAP ON evenals FACOM, KNIPEX, BAHCO, FLUKE. Kwaliteit staat niet alleen garant voor een lange levensduur, ook veiligheid en ergonomie zijn inherente kenmerken. Ook is de werkkoffer eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld een boven- of zijbak. Bovendien worden de nieuwe werkkoffers geleverd met 10 jaar garantie.

Kenmerken van de werkelijke zaak:

 • Gelaste vergrendelingscomponenten
 • Lock ‘N Roll® lades voor onbedoeld openen tijdens transport
 • Kogelgeleiders voor een soepele werking
 • Toetsvergrendeling voor meer veiligheid
 • Volledig dubbelwandige constructie met versterkingen tussen muren
 • Zwenkwielen en handgrepen met schroefdraad op gelaste stalen moerplaten
 • Zoomzooms op de laderand bieden kracht en bescherming tegen scherpe randen

Specificatie:

 • Diepte (mm) 508
 • Breedte (mm) 660
 • Aantal lades 7
 • Hoogte (mm) 940
 • Netto gewicht (kg) 77
 • Laadvermogen (kg) 499
 • Schuifvermogen (kg) 45

Onjuiste selectie van handgereedschap of defect gereedschap kan leiden tot:

 • blessures
 • Wisselende kwaliteit van het werk,
 • Verminderde efficiëntie en productiviteit
 • En zelfbeschadiging aan de apparatuur waarop het onderhoud wordt uitgevoerd.

Met uitzondering van de weinige gereedschappen die kunnen worden gerepareerd, zoals houtbeitels of zagen, moeten versleten gereedschappen daarom worden weggegooid en vervangen door nieuwe apparatuur.

Voor de technici/gebruikers is de oplevering van de nieuwe tool een motiverende factor. De rekruteringsresultaten hebben aangetoond dat technici tegenwoordig ‘moeilijk te krijgen’ zijn, d.w.z. het is absoluut noodzakelijk om ze tevreden te houden. Door hun werk efficiënter en aangenamer te maken met nieuw en aangepast materieel, stijgt hun tevredenheid en motiveert het hen op lange termijn.

ORDER in wanorde: ICS op de werkvloer

Lean management en ICS zijn belangrijke tools om vlot en gestructureerd te werken. Deze toepassingen worden al jaren gebruikt in de auto-industrie en hebben hun waarde bewezen. Waar vroeger de gereedschappen nonchalant in een opbergvak werden gedeponeerd, heeft nu elk gereedschap zijn eigen locatie uitgesneden in een contrasterend (rood-zwart) schuim in de mobiele werkkoffer. Zo is direct duidelijk of er tooling ontbreekt, wat bijdraagt ​​aan de veiligheid: tool control in de strijd tegen FOD – Foreign Object Damage.

Foam 1
Foam 2
Foam 3
Foam 4
Foam 5
Foam 6
Foam 7
4. assembly

4 – montage bij de fabrikant

5. ready to ship

5 – klaar om te verzenden

Impressum DG MR Nieuwsbrief

Bron – Mathieu Delbrassinne, Major

Lay-out – Johan Lievens, Major

Foto’s – Ministerie en Snap On

Hoofd Communicatie DGMR / Redactie – Johan Lievens, Major

Verantwoordelijke uitgever – Directoraat-Generaal Materiële Middelen

Sociale media – Facebook en Twitter

Contact[email protected]

Noch het Ministerie, noch enige andere persoon die namens het Ministerie handelt, is verantwoordelijk voor enig gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie in deze publicatie. Alle rechten voorbehouden. © DG MR 2022

NEEM DE VOLGENDE STAP NAAR VEILIG BEHEER VAN GEREEDSCHAP

CONTACT OPNEMEN

VEILIG. ZEKER. Snap-On.